A különböző fogyasztási és termelési szokások közvetetten, illetve közvetlenül is hatnak egyrészt az erőforrás-felhasználásra, másrészt a társadalomra és a környezetre, ezáltal befolyással bírnak a fenntarthatóságra is. A fenntartható termelés célja, hogy kevesebb erőforrásból ugyanakkora – vagy akár nagyobb – hozadékú gazdasági produktum keletkezzen, a fenntartható fogyasztási minták kialakítása pedig a hatékonyabb erőforrás-kiaknázást segíti. A törekvések ellenére a 21. század első évtizedének tapasztalata mégis az, hogy mind a globális ökológiai lábnyomunk, mind a termeléshez felhasznált alapanyagok mennyisége nőtt. A 12. célkitűzés eléréséhez nemzeti szinten megfelelő keretrendszerek kialakítása szükséges, amik magukba integrálják a fenntartható termelési és fogyasztási normákat, közvetetten befolyásolják az üzleti szféra folyamatait és a fogyasztók szokásait. Ezek elősegítéséhez szükség van továbbá a káros anyagok kibocsátására és a hulladékok kezelésére vonatkozó nemzetközi normák szigorú betartására is. (Forrás: ksh.hu)
Programok. kezdeményezések:
Kurzusok:
- Természetismeret (BTA1224, tanító szak)
- Technika (BTA1225, tanító szak)
- Környezet és ember (BAI0002, BAI0002L)
- Tudomány - és környezettörténet (KEO1027L, kémiatanár szak)
- Fenntarthatóság (BAI0050, BAI0050L, BAI0050_T, anglisztika)
- Környezettani alapismeretek (TO1011L, fizikatanár szak)